06 - 220 210 06

Contact

Kuijer Hovenier & Grondwerkbedrijf
Domstraat-west 6
3864 PS Nijkerkerveen
06 - 220 210 06

Geschiedenis

In 1870 startte Anthonij van der Helden de kwekerij op het terrein aan de berkenweg te Baarn, toen nog Velengde Dalweg heette. Anthonij van der Helden en Anna Elisabeth Spikman, was tot dan toe effectenhandelaar, makelaar en landschapschilder. Het  landschap zal deze schilder getrokken hebben want van ca. 1870 werd hij boomkweker. Al snel werd deze handelskwekerij een letterlijk bloeiende zaak.

Rond 1900, Van der Helden werd al een dagje ouder, besloot zijn zaak van de had te doen. In de zaal waar de verkoop plaats vond zat ook Lambertus Kuijer.

Lambertus ging wel vaker naar dit soort openbare verkopingen. Hij maakte er een sport van om mee te bieden, en ervoor te zorgen dat hij het aangebodene kavel net niet zou krijgen. Zo kon Kuijer een zakcentje bijverdienen, want in die tijd was dat zo, dat de op één na hoogste bieder (om de prijs op te drijven) een klein percentage van de verkoopprijs kreeg. Dan was je dus verplicht om het kavel te kopen voor het bedrag dat je geboden had. En dat overkwam Lambertus. Zo kwam kwekerij van Helden in zijn bezit. Spijt heeft Lambertus Kuijer van zijn aankoop nooit gehad. Al in 1901 liet hij zich bij de Kamer van Koophandel in Amersfoort inschrijven al Firma L. Kuijer. Het bedrijf zou 3 generaties onder die naam blijven bestaan.

Lambertus stierf al in 1919, op de nog jonge leeftijd van 55 jaar. Zijn oudste zoon Johannes Franciscus Kuijer (1892-1970) was arts en zal geen interesse in het bedrijf gehad hebben. De zaak ging over naar Lambertus' andere zoon, Johannes Petrus Lambertus Kuijer (1898-1982), die op dat moment nog maar net 21 jaar oud was. Hoewel Johannes gehoopt had nog wat jaren te kunnen genieten van zijn hobby, de muziek, werd hij de nieuwe eigenaar van de kwekerij. Hij leidde het bedrijf met verve. Fa. L. Kuijer werd een begrip in Baarn.

Rond 1965 begonnen zich allerlei nieuwe ontwikkelingen op tuingebied voor te doen. Steeds meer mensen kregen belangstelling voor een mooi aangelegde tuin. Om aan die vraag te kunnen voldoen werd de boomkwekerij onder leiding van zoon Nicolaas Adrianus Maria (Nico) Kuijer (*1942) een volwaardig tuincentrum, zowel voor de handel als voor de particulier. Naast bomen en heesters werd het assortiment uitgebreid met tuinplanten, kruiden, waterplanten, vijvers, tuindecoraties en alle soorten bestratingen.

Maar ook voor tuinontwerpen was je bij Nico aan het juiste adres. In 1990 vierde Nico zijn 25 jarig jubileum en verscheen er een uitgebreid artikel in de Baarnsche Courant waaraan veel van de informatie in dit artikel ontleend is. Na 1990 zou Nico het bedrijf nog jaren daarna voortzetten, maar toen kwam ook voor hem de tijd om met pensioen te gaan. De grond werd verkocht en nieuwe woningen verschenen op de plek. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de laatste nieuwe woningen aan de Plataanlaan. Van de kwekerij van weleer is nu niets meer terug te vinden. Nico's zoon John (*1971) heeft nu een grondverzetbedrijf, bij velen in Baarn wel bekend. Nico zelf woont nog steeds op het terrein van de kwekerij in een mooie nieuwbouwwoning.

Sinds 2014 is zijn Zoon John Kuijer samen gegaan met Nico Kuijer in de firma

Hovenier & Grondwerkbedrijf Kuijer en zijn ze gevestigd in Nijkerkerveen.

 

>Geschiedenis